maandag 13 februari 2017

Wel of geen contractspelers 2e en 3e divisie


In de Telegraaf van 15 februari wordt nogmaals ingegaan op de kwestie van de contractspelers.....Naar verwachting zal er vóór 1 maart een uitspraak zijn van de commissie van Beroep van de KNVB


Amateurclubs botsen met Jupiler League

De veertien grote amateurclubs in de Tweede en Derde Divisie die door de licentiecommissie hard zijn gestraft voor het niet contracteren van voetballers, willen dat ze gevrijwaard blijven van puntenaftrek. Dit totdat op 21 maart de Bondsvergadering van de KNVB zich heeft gebogen over het al dan niet handhaven van de verplichting om spelers in dienst te nemen.

Tussen het betaalde voetbal en het amateurvoetbal dreigt een knetterende botsing als de KNVB en de licentiecommissie niet met een oplossing komen. In totaal liggen 21 van de 44 amateurclubs in de Tweede en Derde Divisies overhoop met ’Zeist’.


Dirk-Jan van der Zee heeft als directeur van het amateurvoetbal gesprekken gevoerd met de protesterende clubs. Daaruit is tot op heden niets voortgekomen. Oud-profvoetballer Keje Molenaar staat als advocaat de amateurclubs in hun beroepszaak bij en heeft op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat de zaak aan alle kanten rammelt.

Molenaar heeft de KNVB erop gewezen dat het verplicht betalen van spelers bij de amateurclubs aanzet tot niet-naleving van de verenigingsstatuten, aangezien de clubs ooit duidelijk hebben gekozen voor de amateurstatus. Door spelers wel te gaan betalen, nemen de clubbestuurders het risico dat ze hun vereniging in financiële problemen brengen. Dan zouden ze de grote tekorten uit eigen zak moeten bijbetalen (bestuurdersaansprakelijkheid). Van goedwillende bestuursleden, die in hun vrije tijd een club helpen, kan niet worden gevergd dat ze dergelijke risico’s lopen.

„De KNVB zet hiermee de bijl aan de wortel van het amateurvoetbal. Niet alleen het leger van vrijwilligers gaat zich roeren, maar ook zal het steeds moeilijker worden om bereidwillige en capabele bestuurders te vinden voor een voetbalclub”, aldus Molenaar.

De KNVB zou het aan de amateurclubs in de Tweede en Derde Divisie zelf moeten overlaten of ze spelers willen contracteren.

Iedereen kent de achtergrond van de eis om elk jaar meer spelers in dienst te nemen. De clubs uit de Jupiler League waren bang voor oneerlijke concurrentie door rijkere clubs uit met name de Bollenstreek, die toevallig wél tonnen te besteden hebben elk jaar. Maar in andere delen van het land zijn vooraf al zware protesten geweest tegen de plannen rond de voetbalpiramide.

De commissie van Beroep wil uiterlijk op 1 maart een uitspraak doen.

Clubs die in de rechtszaak zijn verwikkeld: Hercules, Magreb ’90, Quick ’20, Juliana ’31, Harkemase Boys, EVV., Dongen, AFC, HBS, Odin ’59, Westlandia, Be Quick 1887, OJC Rosmalen en UDI ’19.

Clubs die voorlopig wel aan de voorwaarden hebben voldaan, maar de veertien gestrafte clubs steunen: JVC Cuijk, Kon. HFC, VVOG, Excelsior Maassluis, Huizen, Capelle en ONS Sneek.

In de afgelopen periode waren diverse clubs uit de deze divisies, waaronder Westlandia en HBS, in de publiciteit vanwege een strijd tegen de KNVB over het al dan niet hebben van contractspelers. Maandagavond 13 februari dient de zaak tussen de clubs over de uitspraak van de tuchtcommissie over de opgelegde puntenstraf.

Voetbal International plaatst overigens nu een tegengeluid op de site:

Tweespalt onder amateurclubs over licentie-eis

Terwijl veertien clubs uit de Tweede en de Derde Divisie de strijd aangaan met de KNVB om de licentievoorwaarde met betrekking tot het hebben van contractspelers op het derde en vierde niveau in Nederland, zijn er ook clubs die juist willen zien dat de afgesproken regel gehandhaafd blijft.
De voorzitters van de gerenommeerde amateurclubs Barendrecht, IJsselmeervogels, Spakenburg, Kozakken Boys, GVVV, DVS'33, Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg, VVSB, FC Lisse en Katwijk hebben middels een brief aan de KNVB aangegeven dat zij het niet eens zijn met de bezwaren van hun veertien collega-amateurclubs.

In de brief valt te lezen dat de ondertekenaars van deze brief geen moeite hebben met de licentie-eisen. 'Sterker nog, zij hechten eraan dat de clubs gehouden worden aan het licentiereglement zoals het door de ledenraad van de KNVB is vastgesteld. Door de discussie die de KNVB met de bestrafte clubs onlangs is gestart, dreigt een situatie te ontstaan waarbij de spelregels gedurende het spel worden gewijzigd. Dit is verre van wenselijk en ook feitelijk onjuist. De KNVB spreekt van de noodzaak van een gelijk speelveld. Juist dat is een reden om vast te houden aan de vastgestelde eisen. Diverse clubs hebben gehandeld naar het vastgestelde licentiereglement, investeringen gedaan en kosten gemaakt om daaraan te (gaan) voldoen. Het verlichten van de eisen in deze fase kan op deze manier gezien worden als een straf voor de clubs die hun zaken netjes op orde hebben.'
De clubs vragen in hun brief het bestuur van de CVTD (de overkoepelende organisatie van Tweede en Derde Divisie-clubs) in de discussies met de KNVB de belangen van alle clubs in de Tweede en Derde Divisie te vertegenwoordigen en de voetbalbond te verzoeken om de hierboven uiteengezette positie nadrukkelijk mee te nemen in hun afwegingen. Daarnaast vragen ze de KNVB de toegezegde evaluatie van het dossier "voetbalpiramide" al dit voorjaar te laten plaatsvinden, waarin nut en noodzaak van alle licentievoorwaarden dan tegen het licht gehouden kan worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten