donderdag 19 januari 2017

Nieuws van donderdag 19 januari 2017


Francis Janse  wordt volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van VDL. Bij de club in Maassluis volgt hij Arwin Verburgh op.

Voor Jean Paul van Leeuwen krijgt de verloren wedstrijd tegen UNA nog een vervelend staartje. De doelman van Excelsior M. was na de nederlaag zo nijdig dat hij in de gang bij de kleedkamer zich afreageerde . Hij kreeg voor het gooien van een bidon naar de 4e man (niet raak), rood en aansluitend een schikkingsvoorstel van 2 wedstrijden. Club en speler zijn het overigens met die zienswijze en de opgelegde straf niet eens.

De Telegraaf meldt in de krant van donderdag dat er vandaag een cruciaal overleg plaats gaat vinden tussen de KNVB en een aantal clubs uit de 2e en 3e divisie
Onderstaand artikel van Marcel v.d. Kraan is afkomstig uit die krant

Vandaag cruciaal overleg in Zeist, bond zit met probleem

Amateurclubs dreigen met gang naar rechter


Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, krijgt vandaag het zwaarste dossier sinds zijn aantreden bij de bond op zijn bord. In Zeist heeft hij een cruciale ontmoeting met een grote afvaardiging van de clubs uit de tweede en derde divisie, die de piramide van het betaald voetbal een mokerslag kunnen toedienen.

De clubs uit de tweede en derde divisie, zo’n 20 stuks in totaal, zijn al maanden woest op de KNVB vanwege de in hun ogen volstrekt onrealistische licentie-eisen aan echte amateurclubs. Als de voetbalbond de clubs blijft verplichten om spelers onder contract te nemen en dus die als profs te betalen, zullen zij naar de rechter stappen.

Daarbij heeft hoogleraar Marjan Olfers (gepromoveerd in mededingingsrecht) al duidelijk gemaakt dat de clubs een ijzersterke zaak hebben. Olfers waarschuwde de KNVB-directie al een half jaar geleden, dat de bond een gevaarlijke situatie creëerde met de licentie-eisen voor de clubs in de Tweede en Derde Divisie. Juristen van de KNVB hebben haar later opnieuw om advies gevraagd hoe de zaak kan worden opgelost. Dat is op juridische gronden niet mogelijk, maar er is een ontsnappingsroute als de clubs akkoord zouden gaan met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Maar de top van het amateurvoetbal voelt daar niets voor. De clubs weigeren mee te werken aan kunstgrepen nu de nood aan de man is. Zonder cao is de licentie-eis, zo is door Olfers gesteld, met betrekking tot arbeidscontracten onwettig. Ze eisen vandaag ook van Van der Zee, dat per direct de sanctie van puntenaftrek van tafel gaat. Daarmee wordt door de KNVB gedreigd richting clubs die niet voldoende spelers contracteren en dus betalen. Ook eisen zij dat de verplichting om dit jaar acht spelers in dienst te nemen en volgend jaar 13 spelers onmiddellijk verdwijnt.

De clubs vinden dat de KNVB moet meedenken met de partijen die pure amateurclubs willen blijven en die nu financieel te grote offers moeten brengen als zij zoveel spelers verplicht in dienst moeten nemen. Ze denken geen geld meer over te hebben voor het leiden van de eigen jeugdafdeling of andere onderdelen van de amateurclubs. Stelt de KNVB zich vandaag keihard op, dan is een gang naar de rechter onvermijdelijk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten