zondag 12 juni 2016

Week van de waarheid in betaald voetbal


Het worden spannende dagen voor het betaalde voetbal. In de loop van deze week komt de uitspraak in beroep tegen het licentiebesluit van FC Twente. Op 14 juni volgt ook het concept programma voor de eredivisie. Naar verluidt worden de andere clubs voorlopig gekoppeld aan FC Twente/De Graafschap.
Uit onderstaand bericht van Tubantia blijkt dat het vonnis van de rechtbank behoorlijk negatief uitgepakt.
Ook in Sittard hangt het voortbestaan van de club aan een zijden draadje. Fortuna moet voor woensdag de financiën op orde hebben. De kansen nemen echter met dag af.....

Van de site van Nieuwsblad TUBANTIA

FC Twente bereidt zich voor op faillissement
ENSCHEDE - FC Twente moet volgende week het faillissement aanvragen als de beroepscommissie van de KNVB de degradatie naar de Jupiler League in stand houdt. De eerste schuldeisers hebben zich meteen na het vonnis van de rechter gemeld bij de club: ze eisen vele miljoenen per direct terug. Onder hen onder meer investeringsmaatschappij Doyen en een club Engelse geldschieters.



Vrijdagavond en zaterdagmorgen was er koortsachtig overleg in de Grolsch Veste, onder meer met een grote delegatie van de gemeente Enschede. Woordvoerder Marcel Wendrich bevestigt dat er ook een faillissementsaanvraag wordt voorbereid. “Het bestuur heeft met een registeraccountant alle scenario’s doorgerekend. Daaruit blijkt in alle variaties dat er een tekort van tientallen miljoenen ontstaat als de club degradeert. Er rest dan niets anders dan zelf het faillissement aan te vragen.”
Personeel
Het bestuur vreest volgende week al het personeel bij elkaar te moeten roepen voor het slechte nieuws. Dat personeel heeft vrijdag al te horen gekregen dat de salarisuitbetaling voor juni voorlopig bevroren is: als het faillissement inderdaad wordt aangevraagd kunnen de lonen niet meer worden uitbetaald.
Crediteuren
Na de uitspraak van de rechter vrijdagmiddag hebben zich al diverse crediteuren gemeld die geld willen zien. Het gaat om miljoenen, die ze onmiddellijk terug willen hebben omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat het geld zal worden terugbetaald als FC Twente eenmaal eerste divisie speelt. Onder hen zijn investeringsmaatschappij Doyen en de Engelse geldschieters die FC Twente vorig jaar 8,5 miljoen hebben geleend. De Engelsen hebben al per brief laten weten dat ze zowel het FC Twente-bestuur als de KNVB aansprakelijk gaan stellen voor de schade die zij eventueel gaan lijden.
Schuldenlast
FC Twente heeft een schuldenlast van zo’n 80 miljoen: 50 miljoen langlopende schulden en 30 miljoen kortlopend. Als er volgend jaar Jupiler League moet worden gespeeld dalen de inkomsten naar 20 miljoen per jaar. Maar volgend seizoen is alleen al 25 miljoen nodig om de club draaiende te houden met alle verplichtingen die er nu zijn. Dat, gecombineerd met de schuldeisers die per direct geld terugeisen maken een faillissement vrijwel onontkoombaar, tenzij de beroepscommissie alsnog besluit FC Twente voor de eredivisie te behouden. Mocht dat niet gebeuren, dan overweegt de club als laatste noodsprong toch nog in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter. Ook die stap wordt deze dagen voorbereid door de juristen van FC Twente.
Gemeente
Wethouder Eelco Eerenberg is vrijdagavond en zaterdagmiddag in de Grolsch Veste aanwezig geweest om mee te denken. De gemeente Enschede staat weliswaar voor 32 miljoen garant, maar dat is alleen op voorwaarde dat het risicoprofiel van de club gelijk zou blijven. En dat verandert drastisch nu de rechter degradatie heeft goedgekeurd.
Garantie bedrijfsleven
Ook de 12 miljoen garantie vanuit het bedrijfsleven is niet meer zeker. Daaraan was ook de voorwaarde verbonden dat FC Twente in de eredivisie zou blijven. Eén van deze geldschieters, Alfons Wispels van de Raedthuysgroep, is somber gestemd: “Ik blijf garant staan, wat er ook gebeurt. Je steunt de club in goede en in slechte tijden. Maar ik kan alleen voor mezelf spreken, ik weet niet wat de rest doet. En we weten met z’n allen niet precies hoe groot het gat is, of onze garantstelling genoeg is.”
Transfergelden
Op transfergelden voor belangrijke spelers als Ziyech hoeft op dit moment niet gerekend te worden. Mocht de club failliet gaan dan kan hij transfervrij vertrekken dus wachten de clubs rustig af wat er in de Grolsch Veste gebeurt.
Verlies
In het seizoen 2014/2015 boekte FC Twente al een verlies van bijna 10 miljoen door dalende inkomsten. Ook de seizoenen daarvoor werden al met miljoenen verlies afgesloten. Een saneringsplan heeft de schuldenlast weliswaar met enige miljoenen teruggebracht, maar degradatie maakt een eind aan veel financiële afspraken die in dat kader zijn gemaakt.

"Zeer onzeker of Fortuna Sittard huidige crisis overleeft"Het ziet er slecht uit voor Fortuna Sittard. De Limburgse Jupiler League-club moet volgende week woensdag de begroting voor komend seizoen indienen bij de KNVB, maar er is nog steeds geen definitieve oplossing waarmee de club een gezonde toekomst tegemoet kan gaan. Dat zegt extern adviseur Paul van der Kraan op de clubwebsite.
"De komende dagen zijn allesbepalend voor het voortbestaan van Fortuna Sittard", stelt Van der Kraan. "Laat ik helder zijn: het is momenteel zeer onzeker of de club de huidige crisis overleeft. Volgende week woensdag om 12.00 uur moeten we bij de KNVB de begroting voor het seizoen 2016/2017 hebben ingeleverd. Deze moet volledig onderbouwd zijn en daarnaast moet er een definitieve oplossing zijn voor het liquiditeitsprobleem van het afgelopen seizoen 2015/2016. Omdat onze accountant enige dagen nodig heeft om de door Fortuna aangeleverde begroting te controleren, moeten we uiterlijk vrijdag 10 juni het volledige bedrag bijeen hebben om het crediteurenakkoord mee te betalen."
"Helaas zijn we hierbij afhankelijk van zaken die buiten de macht van Fortuna Sittard liggen. Zoals ik eerder al aangaf, valt het crediteurenakkoord duurder uit dan aanvankelijk gedacht", vervolgt Van der Kraan. "Er bleken namelijk de nodige onvoorziene posten te zijn. Daarom heb ik de afgelopen week druk gezocht naar manieren om de hogere kosten van het crediteurenakkoord te beheersen. Er is mogelijk een oplossing gevonden, maar het is onduidelijk of de daarbij behorende voorwaarden op tijd gerealiseerd kunnen worden. Op dit moment kan ik niet vertellen wat die voorwaarden zijn. Wel kan ik aangeven dat het doorgaan van deze voorwaarden van levensbelang is. Als uiterlijk in de loop van vrijdag hierover een akkoord is bereikt, dan ziet het er voor de club goed uit. Lukt dit niet, dan hebben we een levensgroot probleem."
Bron FC Update


Geen opmerkingen:

Een reactie posten